Els propers 8, 9 i 10 de Febrer un grup d’eurodiputats participen d’una delegació oficial del Comitè de Peticions de l’Eurocambra a l’Estat espanyol. La seva principal tasca és revisar en primera persona les causes de les múltiples peticions (queixes) ciutadanes en relació a la política hidrològica a Espanya. No només hauran de respondre a queixes sobre l’Ebre, sinó també del Tajo.

La primera gran feina per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i pels eurodiputats catalans serà convèncer la delegació de la gravetat de la situació, especialment si s’acaba aplicant el pla de conca que ha presentat el govern Rajoy en funcions. La clau, doncs, seran els 6 eurodiputats d’altres països que formen part de la delegació oficial: Pál Csáky (Cap de la Delegació, PP Europeu, Eslovàquia), Julia Pitera (PP Europeu, Polònia), Bodil Valero (Verds/ALE, Suècia), Tatjana Zdanoka (Verds/ALE, Letònia), Eleonora Levi (EFDD, Moviment 5 Estels, Itàlia) i Kostadinka Kuneva (Esquerra Unitària Europea, Grècia).

La delegació haurà de redactar un informe sobre la visita, que haurà de denunciar políticament la situació al territori. Els eurodiputats catalans tindran la missió de convèncer els seus homòlegs: Gambús (Unió) haurà de parlar amb els seus companys del PP europeu tant com Terricabras (ERC) ho haurà de fer amb les dues companyes dels Verds/ALE que també aniran a visitar el Delta. El PP espanyol posarà tota la carn a la graella per tal que l’informe digui que el pla de conca compleix amb la Directiva Marc de l’Aigua. Si cal pressionaran tant com sigui necessari el cap de la delegació, l’eurodiputat eslovac Pál Csáky.

L’aprovació al comitè de Peticions d’un informe contrari al pla de conca significaria una primera victòria per tal d’aturar a Europa el nou pla hidrològic del PP. Així, la Comissió Europea es veuria obligada a moure fitxa i, amb tota probabilitat, visitar in situ la zona.

La clau a partir del proper dia 8 serà instar els eurodiputats encarregats de redactar l’informe de la delegació a que no reprodueixin la versió del govern del PP, sinó que recullin el rebuig ciutadà i el drama ecològic que implicaria el nou pla de conca.

El front europeu demana mobilització ciutadana però també habilitat i diplomàcia davant de les pressions que farà el govern Rajoy a tots els actors. Com ja va fer-ho en el passat, segur que la PDE serà capaç de plantar cara també en el marc europeu. Perquè lo riu és vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s