Tots recordem aquell internacional programa on, a canvi de respondre correctament 15 preguntes, prometien fer-te milionari. A Espanya aquell format va fer famós Carlos Sobera, però a nivell internacional va inspirar la història de l’oscaritzada Slumdog Millionaire. La pregunta que plantejo al títol és certament menys interessant en termes econòmics (potser sí en termes de poder), sobretot per la complexitat de l’empresa. No és fàcil guanyar unes eleccions presidencials. Encara més a França, amb el sistema de doble volta. Que li expliquin a Marine Le Pen.
Les eleccions presidencials franceses dels propers 23 d’Abril (primera volta) i 7 de Maig (segona volta) seran les més obertes de la història. Fins a 5 candidats tenen opcions reals de passar al segon torn. Sempre hi ha favorits, és clar. Els mitjans de comunicació, però, sovint allunyen alguns dels candidats de la terna que encapçala les enquestes, però el fet és que Le Pen, Macron, Fillon, Hamon i Mélenchon podrien arribar a competir per la presidència. Mélenchon ho ha piulat recentment: és una elecció extremadament oberta. Per què tots tenen opcions de passar a la ronda final?
En primer lloc, Marine Le Pen (Front National) és la candidata que encapçala les enquestes des de fa mesos. Disposa de l’electorat menys volàtil (i per tant, més fidel) i té uns suports estables d’entre un 25% i un 29%. Tothom dóna per fet que serà a la segona volta i, de fet, s’espera que es reservi durant la campanya abans del 23 d’Abril. Diríem que Le Pen és a la final esperant rival.
En segon lloc trobem el candidat de la plataforma EM! (En Marche!), l’exministre del gabinet de François Hollande, Emmanuel Macron. Curiosament, les sigles de la seva força política coincideixen amb les del seu nom i cognom. Amb un discurs centrista i interpel·lant votants tradicionalment republicans i socialistes, Macron intenta aprofitar el mal moment de les forces històriques del sistema de partits francès. Recentment ha obtingut el suport del líder del MoDem i excandidat presidencial François Bayrou, que a la segona volta de 2012 ja donà suport a Hollande. Les enquestes li atorguen uns suports que es mouen al voltant d’un 20% de vot, tot i que gairebé la meitat de l’electorat que afirma que el votarà no descarta la possibilitat d’acabar votant un altre candidat. Les projeccions de cara a un segon torn contra Le Pen li atorguen un avantatge considerable; 60-40 favorable al candidat centrista.
En tercer lloc figura l’exprimer ministre François Fillon. El candidat republicà, triat en unes primàries amb alta participació popular, s’ha vist esquitxat per l’anomenat #PenelopeGate. Presumptament la seva dona Penelope hauria cobrat diners com a assessora de Fillon a l’Assemblea de la República, tot i no haver-hi treballat realment mai. Aquest escàndol, però, no ha aconseguit fer fora Fillon de la carrera presidencial. Actualment les enquestes mostren un empat tècnic entre ell i Macron, que arriben a un 20% de suports aproximadament. L’electorat gaullista, més disciplinat i fidel que el de la plataforma de Macron, és la seva principal garantia.

El candidat socialista Benoit Hamon és el quart a les enquestes. Es va imposar a Manuel Valls a les primàries socialistes, recollint el suport de l’ala esquerra del PS. Amb la renda bàsica o la jornada laboral de 32 hores com a bandera, espera engrescar part de l’electorat d’esquerres. Les possibilitats d’Hamon d’arribar a la segona volta passen per cridar al vot útil d’esquerres, robant-li al seu competidor a l’esquerra: Jean-Luc Mélenchon. Recentment ha obtingut l’adhesió del candidat d’Europe Écologie-Les Verts i eurodiputat, Yannick Jadot. Les enquestes li donen entre un 13 i un 16% al candidat socialista.
Jéan-Luc Mélenchon lidera la plataforma França insubmisa (amb el suport del Partit Comunista o el Partit Radical d’Esquerres, entre d’altres) i és el cinquè candidat amb possibilitats. Evidentment, és el que parteix amb menys opcions. Tot i això, la seva solidesa i experiència li permet disputar-se votants amb Le Pen, amb Hamon o fins i tot amb Macron. Hamon i Jadot li han ofert sumar-se a la plataforma liderada pel primer per tal de fer arribar una candidatura d’esquerres a la segona volta. Tot i això, si finalment captés suports d’Hamon, podria competir per arribar ell al torn final. Les enquestes preveuen un resultat d’entre un 11 i un 15% dels vots per a Mélenchon.
Un candidat de centre, una candidata d’extrema dreta, un candidat de la dreta tradicional, un candidat socialista i un candidat d’esquerres. Les cinc persones que competeixen per encapçalar l’Estat francès. Si em demaneu un pronòstic, no us el donaré pas. És l’elecció presidencial francesa més oberta de la història.