Cal una jornada de reflexió? Jo penso que no. Potser cal aturar tota la maquinària de la campanya a gran escala en algun moment (1 o 2 dies abans de les eleccions), però no té sentit prohibir la propaganda. Oi que podem telefonar un amic o enviar missatges massius a través de whatsapp? De fet, al Regne Unit es fa campanya fins i tot a les portes dels col·legis electorals. Un exemple ben clar que a casa nostra la regulació va molt per darrere de la realitat.

Un cop acabada la campanya, cal reflexionar també sobre el rol que ha de jugar la televisió pública. Els blocs electorals no tenen sentit. Els debats, en canvi, són necessaris i potser haurien de ser obligatoris. La manca de criteri periodístic a l’hora de triar els mítings i el temps de les informacions que han de sortir als blocs electorals, en canvi, atempten contra la idea d’una opinió pública informada i una societat democràtica que triï lliurement els seus representants i governants. Canviem-ho.

Una altra gran qüestió és la del vot exterior. Cal garantir que la gent que viu a l’estranger pugui votar. No té sentit que l’últim dia de campanya la Junta Electoral Central obligui els Consulats a obrir dissabte i diumenge per garantir l’exercici del vot. I a les eleccions catalanes del 27 de Setembre, què? Potser una solució seria implantar (a fora i aquí) el vot electrònic.

I els mitjans privats? La creació de lideratges polítics arran d’aparicions televisives a canals privats és la gran novetat dels nostres temps. Potser en un futur caldrà analitzar el gran poder que queda dipositat en ben poques mans davant d’uns comicis. Democratitzar l’accés a la informació, també des de la iniciativa privada, hauria de ser un objectiu polític de primer ordre.

Ara, però, només cal votar. Parafrasejant el Sabio de Hortaleza, “Votar, votar, votar y volver a votar…”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s